S3 FOOD for Positive Health Impact

NuHCaS zet een Europees partnerschap op dat Europese regio’s zal helpen bij het aanpakken en oplossen van uitdagingen op het gebied van voeding en de impact ervan op de menselijke gezondheid.

Evenwichtige voeding is cruciaal voor onze gezondheid en draagt bij aan ons welzijn, maar er valt nog heel wat te leren over de complexe relatie tussen voeding en de menselijke gezondheid. Omdat de uitdagingen die we op dit gebied tegenkomen vergelijkbaar zijn in heel Europa, is er nood aan het opzetten van een samenwerking op Europees niveau. Dat is wat we willen doen met het opzetten van het S3 FOOD for Positive Health Impact.

Het doel is om het aanbod te verbreden en een goed aanbod van gezonde voeding voor alle mensen te vergroten (preventie), maar ook voeding die beter is aangepast aan bepaalde momenten in het leven (kinderen, sport, ziekte, ouderen).

Ten tweede willen we de kennis over de relatie tussen voeding en gezondheid vergroten, juist op bepaalde momenten in het leven. Door dit te vertalen naar de verschillende betrokken sectoren (voeding, zorg, sport, scholen,…) zullen we hen ondersteunen bij het implementeren van beter aangepaste voedingsproducten of voedingspatronen om mensen met specifieke behoeften te ondersteunen.

De inhoud waarrond dit partnerschap zal werken wordt de komende maanden geconcretiseerd. De eerste stap is gezet, namelijk goedkeuring door en steun vanuit de Europese commissie om rond dit onderwerp een partnerschap op te zetten.

Om al een tipje van de sluier op te lichten: De eerste aflijning van de focus ligt op de verschillende aspecten in de waardeketen, van voedselproductie tot voedselconsumptie.  

Productie: Voedingsproduct + voedselverwerking

  1. Verbreding van het productaanbod: Herformulering van voedingsproducten met als doel de impact op de gezondheidsresultaten na consumptie te verbeteren.
  2. Inzicht verwerven in de impact van voedselverwerking (industrie, keukens, woningen), d.w.z. het effect van verwerking op de voedingskwaliteit en beschikbaarheid van voedingsstoffen (vóór consumptie).

 Aankoop: Voedselkeuzes

  1. Focus op voedselgeletterdheid en voedseleducatie + de mogelijke rol van de voedingsindustrie bij het verstrekken van duidelijke informatie
  2. Vergroting van het bewustzijn van alle actoren in de voedselketen van de rol van voedsel in relatie tot gezondheid

 Consumptie: impact van geconsumeerde voeding op gezondheidsuitkomst

  1. Kennis verwerven op het gebied van opname van voedingsstoffen, darmmicrobioom, darm-hersen-as (impact op de geestelijke gezondheid),
  2. Het overbruggen van de kloof tussen fundamentele kennis in dit domein en implementatie/benutting door (voedings)industrie en zorgsector

 

Aflijning van de focus van het partnerschap
Het S3 partnerschap werd voorgesteld op de Open Food conference in Leuven, een internationale conferentie georganiseerd in het kader van het Belgisch EU-voorzitterschap.
De goedkeuring vanuit de EC voor dit partnerschap is behaald.

Met dit partnerschap beogen we naast economische impact ook een grote maatschappelijke impact door bij te dragen aan de grote uitdaging van niet-overdraagbare ziekten (zoals obesitas, diabetes, hartaandoeningen).

Dit partnerschap groepeert op dit moment 5 Europese landen, met 6 deelnemende regio’s. Van elke regio participeert een clusterorganisatie met een sterk netwerk binnen de voedings- en/of gezondheidssector.

België – Vlaanderen (NuHCaS) – België – Wallonië (Wagralim, de Waalse agrovoedingscluster) – Spanje – Galicië (Clúster Alimentario de Galicia, de Galicische voedsel- en drankencluster (Clusaga)) – Frankrijk – Hauts-de-France (Eurasanté met Clubster NHL (Nutrition-Health-Longevity)) – Nederland – Gelderse Vallei (Alliantie Voeding in de Zorg) – Italië –Emilia-Romagna (Agrifood Clust-ER). 

In de toekomst komen er zeker nog regio’s bij die zich willen engageren om samen te werken rond voeding en gezondheid.