Roadmap voeding in de zorg

Concepten

De roadmap is opgebouwd uit 7 concepten. Deze concepten zijn dynamisch, wat betekent dat ze herbekeken, verder uitgediept en geconcretiseerd kunnen worden, indien de veranderende context zich hiertoe biedt.

Voeding aangepast aan de voorkeuren, behoeftes, noden en mogelijkheden van een zorgbehoevend persoon.

Optimalisatie/aanpassing van de processtappen van primaire grondstof tot geserveerde maaltijd om de kwaliteit te verhogen.

Stimuleren van de maaltijdconsumptie via individuele maaltijdbeleving en kwaliteit van de maaltijd.

Ontwikkelen van efficiënte systemen voor dataverzameling, verwerking en deling, aangepast aan specifieke doelgroepen.

Uitwerken en implementeren van duidelijke communicatiestrategieën met voadingsadvies om maaltijdkwaliteit in de thuis situatie te verbeteren.

Creëren van een optimale samenwerking en informatiedoorstroom tussen zorgverleners voor optimale zorg.

Creëren van een gezonde voedingsomgeving in de maatschappij.

Achtergrond

De druk op de gezondheidszorg nam afgelopen jaren enorm toe. Gaandeweg werd steeds meer duidelijk dat voeding een belangrijke rol speelt, en kan spelen in (de preventie) van ziekte en gezondheid. Dit maakt dat voeding een centrale plaats zou moeten krijgen in de maatschappij, en zeker in de gezondheidszorg waar er veel gezondheidswinst mee kan bekomen worden. Hiervoor is een gepersonaliseerde aanpak belangrijk, waarbij voeding aangepast wordt aan voorkeuren, (nutritionele) behoeftes en noden van de zorgbehoevende.

Uitdagingen

Echter, onderzoek over de rol van voeding in ziekte en gezondheid is complex en vergt zeer veel expertise vanuit verschillende domeinen. Daarnaast is een goede samenwerking tussen de verschillende actoren cruciaal. Vandaag de dag zijn er nog een aantal zaken hierrond ‘onzeker’. Zo zijn er bijvoorbeeld nog kennishiaten op het drugs-food continuüm, is de kennis hierrond diffuus, ontbreken er tools om de impact van voeding te meten en zijn er zeker nog stappen te zetten rond data -verzameling, verwerking en deling en het creëren van een gezonde voedingsomgeving.

Ontstaan

Om deze uitdagingen en opportuniteiten in kaart te brengen en gericht aan te pakken is een gedeelde verantwoordelijkheid van zorg en industrie noodzakelijk. Daarom vond er in 2020 en 2021 een brainstorm oefening plaats bij een aantal zorg- en gezondheidsactoren. Dit resulteerde uiteindelijk in ‘de roadmap voeding in de zorg’. De voorliggende roadmap fungeert als een strategisch instrument om gerichter samenhangende en complementaire projecten te genereren en zo de impact van voeding op ziekte en gezondheid te maximaliseren.

Doelstellingen

Als maatschappij, waar de voedingsindustrie en de zorg deel van uitmaken, willen we streven naar een algemene bevolking die binnen dit en 10 jaar gezonder is dan vandaag, en naar een  zorgbehoevende bevolking die minder zorg nodig heeft. Om dit doel te bereiken werd een strategisch onderzoeks- en innovatieagenda rond de impact van voeding op gezondheid ontwikkeld.

Translate »