Studiedag ‘Voedselverlies in de zorg’
Voedselverlies tegengaan is niet vanzelfsprekend. Zorgorganisaties hebben heel wat andere uitdagingen waardoor het niet evident is om het in de praktijk te brengen. Voedselverlies vermijden vraagt inspanningen zoals het meten van hoeveelheden, menukeuzes en groottes van porties aanpassen, communiceren met zorgpersoneel en patiënten, aanpassen van de logistiek enz… En dan mag u de richtlijnen inzake voedselveiligheid ook niet uit het oog verliezen. Daarom bieden we u tijdens deze studiedag enkele praktijkvoorbeelden en de mogelijkheid om ervaring uit te wisselen en te leren van anderen. Hoe gaan koks, zorgpersoneel, facilitair verantwoordelijken, duurzaamheidscoördinatoren en leidinggevenden er mee om? U leert het op onze studiedag.
Programma
- 09:30: Ontvangst met koffie
- 10:00: Welkomstwoord vanuit AZ Delta en de Green Deal Duurzame Zorg
- 10:15: Europese doelstelling voor preventie van voedselverlies in de zorg op komst, Toelichting Vlaams en Europees beleidskader door Ann Braekevelt (OVAM)
- 10:40: Getuigenis vanuit AZ Delta omtrent monitoring en aanpak voedselverlies
- 11:40: Duopresentatie door ILVO en Zorgband: resultaten project ‘au bain perdu’ omtrent het verminderen van warmhoudresten in woonzorgcentra
- 12:10: Lunch met oog op preventie van voedselverlies
- 13:15: Workshops
Keuze 1: Workshop over de menukeuze en diversificatie op basis van doelgroep – begeleid door FoodWIN
Eén menu voor iedereen of toch meer diversificatie? Hoe patiënten met een verschillend ziektebeeld, leeftijd, culturele achtergrond, voorkeur voor type menu, toch aanspreken opdat de borden met plezier worden leeggegeten? We brengen enkele cases en gaan met elkaar in interactie.
Keuze 2: Workshop datacaptatie van voedselinname en voedselverlies in de zorg – begeleid door ILVO vanuit het FINE-project
We demonstreren in deze workshop een prototype toestel om voedselinname en -verlies te monitoren. Samen gaan we aan de slag hoe dit kan verweven worden in een zorgcontext en welke knelpunten er nog zijn. Deze workshop kadert binnen het FINE project.
- 14:45: Afsluitende netwerkdrink
- 15:30: Einde
Praktische informatie
- Wanneer: 03 oktober 2024 van 09:30 tot 15:30
- Waar: AZ Delta Campus Rumbeke – Deltalaan 1, Roeselare – Gebouw RADar
- Taal: Nederlands
- Organisator: OVAM ism ILVO & Flanders’ FOOD
- Kostprijs: gratis, inschrijven verplicht
Datum
- donderdag 03 oktober 2024
- Verlopen!
Tijd
- 09:30 - 15:30