Studiebezoek Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg 

Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg is één van de koplopers in Nederland op het gebied van gezonde en duurzame voeding. Samen met Nutrition2Health, Alliantie Voeding in de Zorg en de Nederlandse Ambassade in België, nodigen ze de NuHCaS community van harte uit om een kijkje achter de schermen te nemen. Laat je inspireren, en ga met elkaar in gesprek over de verschillen tussen België en Nederland. 

Praktische info
  • Datum: 11 oktober 2024
  • Tijdstip: 10u – 15u
  • Locatie: Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis, Dr. Deelenlaan 5 5042 AD Tilburg, Nederland
  • Attest van deelname:

    Voor deelname aan dit studiebezoek ontvangt u van de Nederlandse Ambassade in Brussel een officieel attest van deelname.

  • Deelname is gratis, inschrijven is verplicht en kan via de QR-code

Programma

10:00 – 10:20   

Inloop

10:20 – 10:30   

Introductie door coördinator Nutrition2Health

10:30 – 11:15 

Het belang van voedselgeletterdheid binnen en buiten de zorg, Keynote Speaker Marc De Loose, ILVO

Kennis over de kracht van voeding bij patiënten wordt relevanter voor zorgspecialisten. Het begrip over diëtisten en de rol van voeding bij diverse ziektebeelden vergt een grotere kennis over voeding; voedselgeletterdheid als thema binnen gezondheid.

11:15 – 11:30 

Voedingsconcept ‘Eten voor jou‘

In 2019 is het voedingsconcept “eten voor jou” geïntroduceerd en nu zijn we de visie op eten en drinken voor de patiënt in het ETZ aan het herzien. We geven uitleg over het concept en de speerpunten voor de herziene versie.

11:30 – 11:45 

Samenwerking met diëtetiek  – patiëntenvoeding en medewerker / bezoeker

Op het gebied van patiëntenvoeding werken we nauw samen met de afdeling diëtetiek. Wat is de rol van de facilitair diëtist in deze samenwerking en welke vraagstellingen komen er naar boven op het gebied van patiëntenvoeding maar ook van voeding voor medewerkers en bezoekers.

11:45 – 12:00 

Eten en drinken voor medewerker en bezoeker

Wat is de invloed van “goede zorg proef je “op ons assortiment voor medewerker en bezoeker? We leggen uit welke keuzes we hebben gemaakt en wat voor invloed dat heeft op assortiment, duurzaamheid en kosten.

12:00 – 12:45 

Lunch en rondetafelgesprekken

Onder het genot van een lunch gaat u samen met uw collega‘s en de Nutrition2Health leden het gesprek aan over recente ontwikkelingen binnen voeding in de zorg.

12:45 – 13:15 

Facilitaire dienstverlening in het ETZ – Ziekenhuis van de toekomst

Onlangs zijn we gestart met de bouw van ons nieuwe ziekenhuis. Wat komt er kijken op het gebied van facilitaire services in de bestaande bouw en ter voorbereiding op de nieuwbouw?

13:15 – 14:00 

Rondleiding centrale keuken en personeelsrestaurant

Een kijkje in onze portioneer keuken voor de patiëntenvoeding en het personeelsrestaurant.

14:00 – 14:30 

Overeenkomsten en verschillen Nederlandse en Vlaamse zorg 

Nutrition2Health heeft onderzoek gedaan naar de verschillen en overeenkomsten tussen de ziekenhuizen en zorginstellingen in Nederland en Vlaanderen. Tijdens deze presentatie laten we de resultaten zien en gaan we hier met elkaar over in discussie.

14:30 – 15:00 

Informele borrel en afsluiting.

Achtergrond

Nutrition2Health is een publiek-private samenwerking, gericht op het oplossen van voeding gerelateerde problematiek binnen zorginstellingen. Denk aan malnutritie bij kwetsbare ouderen of vanwege kauw- of slikproblemen. Op de Vlaams-Nederlandse top begin 2023 tekenden de landbouwministers Adema en Brouns een MoU over structurele samenwerking op het vlak van voeding en gezondheid. Dit leidde enkele maanden later tot de ondertekening van een meerjarige, bilaterale samenwerking tussen de Nederlandse Alliantie Voeding in de Zorg en NuHCaS in Vlaanderen. Dit was eveneens het startschot van Nutrition2Health. Inmiddels stippelen Vlaanderen en Nederland samen een actieplan uit tot het versterken van voedingsinnovaties, voor een betere gezondheid en welzijn. Eind 2023 presenteerde Nutrition2Health het rapport “Samen richting bieden over voeding in de zorg in Nederland en Vlaanderen”, samengesteld i.s.m. het Nederlandse Alliantie Voeding in de Zorg en NuHCaS. Het rapport beschrijft het zorglandschap in Nederland en Vlaanderen en de verschillende aspecten rondom voedingsaanbod, bereiding en voedingsadviezen in de zorg.

Tags:
Translate »