


Kracht door de Nacht
In het LunaCare-project wordt onderzocht hoe shiftwerk de gezondheid van Vlaamse verpleegkundigen en zorgkundigen beïnvloedt. De focus ligt daarbij op eetgewoonten tijdens het werk en aandacht voor de werkomgeving en beschikbare faciliteiten. Hogeschool VIVES heeft een bevraging uitgestuurd naar Vlaamse…

‘Belang van goede voeding voor onze gezondheid nog steeds onderschat’
FoodServices ging in gesprek met Charlotte Destoop en Ellen Fierens, twee drijvende krachten achter NuHCaS, over het belang van voeding voor onze gezondheid. Lees hier het artikel.

Podcast ‘Wat je moet weten over eten’
In de podcast Sonoor gunnen wetenschappers van KU Leuven je een blik achter de schermen van hun onderzoek. In deze aflevering vertelt voedingsdeskundige Christophe Matthys wat we moeten verstaan onder ‘gezonde voeding’ en hoe wetenschappelijk voedingsadvies kan helpen bij het…

Bedrijfseconomische aspecten van de zorgkeuken
In een keuken van een zorginstelling staan niet alleen nutritionele en voedingsgerelateerde aspecten centraal, maar krijgt het bedrijfseconomische luik ook een plaatsje. In het kader van het FoodCare project werden er verschillende interviews met zorgkeukens uitgevoerd, met als doel een…

Pimp je Puree: Een Innovatieve Aanpak voor Eiwitverrijkte Aardappelpuree
Pimp je Puree: Een Innovatieve Aanpak voor Eiwitverrijkte Aardappelpuree Binnen het FoodCare project werd onderzocht hoe men bereidingsprocessen en producten kan aanpassen om kwaliteit te optimaliseren. We belichtten daarbij zowel de aanpak als de gevonden optimale bereidingswijzen. Resultaten voor de…

Een NuHCaS-terugblik: Datatechnologie voor duurzame en gezonde (zorg)catering
In de week van 15 tot 21 maart stond Vlaanderen volledig in het teken van het Flanders Technology & Innovation (FTI) festival. Tijdens deze dagen werden technologie en innovatie in verschillende provincies in de kijker gezet. Alle neuzen in dezelfde…

Hoe gezondheid beter promoten met evenwichtige voeding? Debat op Open Food Conference
Van 11 tot 13 maart kwamen stakeholders en beleidsmakers samen in Leuven voor de Open Food Conference ter gelegenheid van het EU-voorzitterschap. De impact van voeding op de gezondheid was één van de focusdebatten. Hoe kunnen we meer positieve impact…
Nieuw project ZoBio wil biologische landbouw en maaltijden in zorginstellingen dichter bij elkaar brengen
KNOKKE-HEIST – “Hoe zorgen we dat patiënten dagelijks een lekkere en gezonde maaltijd krijgen?“ Bij AZ Zeno vonden ze enkele jaren geleden het antwoord op die vraag dankzij een samenwerking met bioboerderij het Polderveld. Deze unieke aanpak leidde tot een…

Verlies van spiermassa beperken na je 65ste: “Eet eiwitrijk en doe extra krachtoefeningen”
Sterk en vitaal blijven? VIVES onderzoekers Steffi Rijs en Annelien Desplenter duiden in het blogbericht van Solidaris Vlaanderen hoe voldoende beweging en een eiwitrijke voeding kunnen helpen om sarcopenie (spierverlies) te bestrijden en een actief leven te behouden. Lees het artikel hier.