Roadmap nutritie

Concepten

De roadmap is opgebouwd uit 6 concepten. Deze concepten zijn dynamisch, wat betekent dat ze herbekeken, verder uitgediept en geconcretiseerd kunnen worden indien de veranderende context zich hiertoe leent.

  1. Concept 1: De juiste keuze

Opstellen van een juiste strategie om consumenten aan te zetten tot een gezonder voedingspatroon.

Optimalisatie/aanpassing van het productieproces voor behoud van de nutritionele waarde.

Het ontwikkelen van technologische oplossingen voor het meten van de impact van voeding op gezondheid.

Het ontwikkelen/aanpassen van voedingsproducten en concepten die bijdragen aan een gezond voedingspatroon.

Het ontrafelen en begrijpen van de impact van voeding op de gezondheid van de mens.

Het betrekken van de consument bij onderzoek & ontwikkeling op het vlak van voeding en gezondheid.

Achtergrond

Afgelopen jaren werd steeds meer duidelijk dat voeding een belangrijke rol speelt, en kan spelen in (de preventie van) ziekte en gezondheid. Een aantal directe oorzaken of risicofactoren van chronische aandoeningen houden verband met levensstijlfactoren zoals ‘een ongezond’ voedingspatroon. Desondanks het belang blijkt een deel van de Belgische bevolking toch geen gevarieerd en evenwichtig voedingspatroon te hanteren.

Uitdagingen

Verder is er vandaag de dag nog nood aan basisonderzoek in dit domein, gegenereerd door kennisinstellingen, die daarna dient door te stromen naar de industrie. De vertaalslag van deze kennis naar de implementatie ervan is dus zeer belangrijk.

Ontstaan

Hiervoor is een goede samenwerking en informatiedoorstroom tussen kennisinstellingen en bedrijven zeer belangrijk. In 2018 en 2019 vond een brainstormoefening plaats met verschillende actoren uit de voedingsindustrie. De verworven inzichten werden tevens aangevuld met input van verschillende Vlaamse kennisinstellingen. Dit resulteerde uiteindelijk in ‘de roadmap nutritie’. De voorliggende roadmap fungeert als een strategisch instrument om gerichter samenhangende en complementaire projecten te genereren en de impact te maximaliseren.

Doelstellingen

Als maatschappij, waar de voedingsindustrie deel van uitmaakt, willen we streven naar een algemene bevolking die binnen dit en 10 jaar gezonder is dan vandaag. De voedingsindustrie speelt hierin een belangrijke rol: het mogelijk maken van een evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon. Om dit doel te bereiken werd een strategische onderzoeks- en innovatieagenda rond de impact van voeding op gezondheid ontwikkeld.