Over NuHCaS

NuHCaS is een open expertise- en innovatiecentrum dat de domeinen Voeding, Gezondheid en Zorg combineert in een systemische benadering.  Het doel is om de levenskwaliteit en gezondheid te bevorderen door het potentieel van voeding beter te benutten. NuHCaS heeft de ambitie om uit te groeien tot een Vlaams en Europees expertisecentrum op deze thematiek.

Om het potentieel van voeding beter te benutten brengt NuHCaS de voeding- en gezondheidssector samen in de NuHCaS community om zo te komen tot vraaggedreven, impactvolle innovaties en oplossingen.

Daartoe

  • brengen we de noden op het vlak van voeding en gezondheid in kaart en faciliteren we samenwerkingen;
  • initiëren en stimuleren we multidisciplinair, evidence based onderzoek naar de impact van voeding op gezondheid. We bundelen expertise van verschillende actoren uit het brede spectrum, gaande van strategisch basisonderzoek tot implementatie van de onderzoeksresultaten in de praktijk;
  • ontsluiten we bestaande infrastructuur in Vlaanderen en breiden we, waar nodig, deze infrastructuur uit;
  • delen we kennis in de NuHCaS-community om implementatie in de maatschappij te realiseren;
  • gaan we in dialoog met het beleid.

Dit gebeurt in een genetwerkte (met onderzoekscentra in Vlaanderen en met buitenlandse partners) en praktijkgerichte setup (met o.a. voedingsbedrijven, toeleveranciers, cateraars, zorg- en gezondheidsactoren, het beleid, patiëntenorganisaties en eindgebruikers).

Maak kennis met het NuHCaS partnerschap

Stichtende leden

Flanders’ FOOD is het innovatieplatform voor de Vlaamse agrovoedingsindustrie. Samen met onze leden- bedrijven, onderzoeksinstellingen, verenigingen en federaties- vormen wij de speerpuntcluster agrifood. Zo ondersteunen we voedingsbedrijven in het initiëren, uitdenken en implementeren van innovaties in voedingsproducten, productiesystemen en nieuwe business concepten. Dit doen we strategie gedreven. Zo groeperen we bijvoorbeeld alle onderzoeks- en innovatieactiviteiten gericht op het thema ‘voeding en gezondheid’ in het programma ‘Personalised Foods and Healthy Diets’. In dit programma staat de link tussen voeding en ziekte/gezondheid centraal, zowel voor specifieke doelgroepen als voor de gehele bevolking.

Afgelopen jaren werd steeds meer duidelijk dat voeding een belangrijke rol speelt, en kan spelen in (de preventie) van ziekte en gezondheid. Dit maakt dat voeding een centrale rol zou moeten krijgen in de maatschappij, en zeker in de zorgsector, waar de zorgnood hoog is. Natuurlijk staan we binnen dit thema nog voor een aantal uitdagingen. Samenwerking zit in ons DNA, en daarom zijn we trots dat we vanaf de start mee hebben gebouwd aan het NuHCaS platform dat de brug slaat tussen voeding en gezondheid, zodat deze sectoren kunnen inspelen op elkaars noden en opportuniteiten. Door samen te werken met de NuHCaS partners willen we het onderzoek tussen voeding en gezondheid uitbouwen om zo de positieve impact van voeding op gezondheid te vergroten en te zorgen voor gezonde en evenwichtige voeding voor iedereen.

De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij West-Vlaanderen versterkt ondernemerschap, door samenwerking te stimuleren tussen de ondernemingen en hun organisaties, de kennisinstellingen, de regionale beleidsorganen en de sociale partners, om te komen tot een duurzaam, innovatief en internationaal gericht economisch weefsel.

Onze West-Vlaamse voedingsindustrie staat internationaal stevig op de kaart. Met POM West-Vlaanderen creëren we vanuit Fabriek voor de Toekomst Voeding de optimale voedingsbodem voor duurzame transformaties binnen de voedingsindustrie. Een van die duurzame transformaties is het inzetten op voedzamere voedingsproducten voor iedereen, zowel voor de algemene bevolking als voor specifieke doelgroepen.

Door met POM West-Vlaanderen deel uit te maken van NuHCaS bouwen we mee de brug tussen de voedingsindustrie, de zorg- en de gezondheidssector, kennisinstellingen en het beleid. Op die manier kunnen we de nodige ondersteuning bieden aan de voedingsbedrijven om te komen tot impactvolle innovaties.

Food Innovation Park, een initiatief van POM West-Vlaanderen, is de fysieke thuisbasis van NuHCaS.

Projectorganisatie TUA West smeedt allianties met kennispartners, ondernemingen, overheden en belangenorganisaties om impactvolle Europese projecten te ontwikkelen. Als innovator werken we mee aan de toekomst van West-Vlaanderen door antwoorden te zoeken op de grootste uitdagingen van onze tijd. Door te focussen op maatschappelijke kwesties zoals data, maatschappelijke veiligheid, klimaat, talent, voeding en gezondheid kunnen we een positieve impact hebben die generaties zal overstijgen.

Voeding is cruciaal voor onze gezondheid en draagt bij tot ons welbevinden. Door het potentieel van voeding beter te benutten, willen we, samen met onze NuHCaS partners, bijdragen aan een gezondere samenleving en een betere levenskwaliteit. Binnen het NuHCaS partnerschap is TUA de drijvende kracht achter de communicatie en de uitbouw van de NuHCaS community. Voor inhoudelijke expertise over voeding en gezondheid doen we graag beroep op onze partners. We stellen zelf ons netwerk en onze expertise over methodologieën zoals co-creatie, projectmanagement, toekomstdenken en het definiëren van sociale impact ter beschikking om samen het verschil te maken.

Bij Hogeschool VIVES zetten we niet alleen in op hoogwaardig hoger onderwijs, maar ook op praktijkgericht onderzoek dat bedrijven en organisaties helpt om de nieuwste trends en inzichten te implementeren. Ons doel is om via ons onderzoek bij te dragen aan innovaties die zowel lokaal, nationaal als internationaal impact hebben op maatschappelijke ontwikkelingen.

Voeding en gezondheid zijn al jaren belangrijke onderzoeksthema’s binnen de organisatie. De onderzoeksgroepen Food Processing en Health Promotion nemen een actieve rol op binnen NuHCaS. We brengen inhoudelijke expertise rond thema’s zoals kwaliteit van maaltijden– en maalijdcomponenten, productontwikkeling- en optimalisatie, alternatieve eiwitbronnnen, voeding op maat van specifieke doelgroepen, impact van voeding en beweging op de gezondheid, lichaamssamenstelling, … We stellen hiervoor graag onze infrastructuur ter beschikking voor onderzoek en dienstvelening. Zo staan we in voor de uitbating van de FR&D (Food Research & Development) Hall en beschikken we over goed uitgeruste labo’s,  smaakhokjes, geavanceerde apparatuur voor het meten van lichaamssamenstelling en een fitness.

Bij VIVES werken we multidisciplinair samen aan uitdagingen op vlak van voeding en gezondheid en de relatie tussen beide.

Geassocieerde leden

Imec heeft reeds een lange track record wat betreft ontwikkeling van technologie met impact voor de gezondheidssector. Ook werken we reeds vele jaren samen met partners in de voedingsindustrie. Vanuit Imec wensen we daarom mee te bouwen aan een ecosysteem en community rond voeding en gezondheid in Vlaanderen.

Het in kaart brengen van voedingsgewoonten van een populatie kan nuttig zijn voor verschillende actoren. Voor de voedingsindustrie lever dit belangrijke inzichten op rond vraag en aanbod, voor actoren uit de gezondheidssector vormt dit een bron van informatie die, wanneer gecombineerd met andere gezondheidsdata, de impact van voedingspatronen op gezondheid en zorgpaden kan blootleggen. Voor de burger zorgt dergelijke informatie voor een bron van reflectie die, mits juist gevisualiseerd, kan leiden tot andere, gezondere voedingspatronen. Om die reden willen we onze expertise in digitale ontwikkelingen mee inschakelen in de brede doelstelling van NuHCaS, namelijk de brug slaan tussen voeding en gezondheid.

We stellen ons dus als doel om de basis te leggen voor een betere oplossing voor het capteren, opslaan en ontsluiten van de voedingsgewoonten van een grote populatie op lange termijn. En dit door:

  • Innovatie te incuberen en accelereren op vlak van het eenvoudiger, gedetailleerder en meer duurzaam te kunnen capteren van voedingsconsumptie bij burger en patient.
  • Het helpen consolideren van deze verkregen data in een ‘Food Data Space’, zodat deze data elkaar complementeert en automatisch verrijkt kan worden door slimme algoritmen en koppelingen met bestaande voedings- en ingrediënten- en andere databanken. Dit alles met respect voor privacy, security en ethische regelgeving.
  • Het ontsluiten van deze data voor onderzoek, innovatief beleid en terugkoppeling naar de burger zelf (Quadruple Helix).

Binnen KU Leuven Kulak onderzoekt de onderzoeksgroep Food & Lipids de rol van vetten in levensmiddelen. Vetten, ook wel lipiden genoemd, hebben een negatieve bijklank omdat ze als ongezond beschouwd worden. Toch zijn ze essentieel voor de smaak, de voedingswaarde en de textuur van levensmiddelen. De onderzoeksgroep onderzoekt hoe gezondere vetrijke voedingsmiddelen kunnen geproduceerd worden, zonder afbreuk te doen aan de smaak of textuur.

Het onderzoek bestaat uit twee belangrijke pijlers. De eerste pijler focust op nieuwe bronnen van gezonde vetten. De tweede pijler bestudeert de invloed van vetten op de kenmerken van vetrijke levensmiddelen.

Ook op de andere KU Leuven campussen in bv. Gent en Leuven wordt gewerkt rond voeding en gezondheid. Daar ligt de focus bv. op proteïnerijke producten, graanproducten, fruit- en groentesystemen… De groep op Kulak kan, afhankelijk van het onderwerp, altijd doorverwijzen naar de geschikte partners binnen KU Leuven.

Als geassocieerde partner staat KU Leuven achter de ambitie van NuHCaS om het netwerk en de kennis binnen de voedings- en gezondheidssector verder uit te breiden. We streven naar een meerwaarde voor de Vlaamse voedings- en gezondheidsindustrie door deel te nemen aan projecten die aansluiten bij onze expertise. Zo willen we tegemoetkomen aan concrete behoeften uit het werkveld. We willen actief meedenken en fungeren als klankbord om deze behoeften te identificeren en aan te pakken. We versterken ook graag – waar relevant – mee de communicatie over de gedane NuHCaS investeringen.

De onderzoeksgroep gezondheidszorg van Odisee voert praktijkgericht onderzoek uit binnen de speerpunten actieve buurten en levensstijlinterventies, voeding, perinatale en familiale zorg, ouderenzorg, zorginnovatie en onderwijsmodules van de toekomst. De doelgroepen die via deze speerpunten worden bereikt zijn een mooie aanvulling binnen het consortium van NuHCas; ze gaan van pasgeborenen tot ouderen en benaderen de volledige context van zorgprofessionals en zorgvragers.

Ons onderzoek werkt bovendien als verbindende factor overheen onze clusters (naast gezondheidszorg zijn er nog de clusters van tech, bedrijfskunde, sociaal-agogisch werk en onderwijs) en opleidingen en tussen onderzoekers, docenten, studenten en werkveld. Het zwaartepunt van het onderzoek rond voeding en gezondheid ligt binnen de cluster Gezondheidszorg en focust zich op duurzame en gezonde voeding.

Door toe te treden tot NuHCaS stelt Odisee niet enkel zijn expertise maar ook zijn netwerk en eventueel zijn infrastructuur ter beschikking van het consortium. Als geassocieerd lid van NuHCaS zal Odisee het onderzoek op het snijpunt tussen voeding en gezondheid verder versterken.

Als kennisinstelling geassocieerd lid worden? Contacteer ons voor een kennismakingsgesprek!